fredag 7 oktober 2016

7/10

Den normala standarden på vägarna här nere är urusel, vägen genom Queen Elizabeth NP är ännu sämre. Den var ändå asfalterad, men inte underhållen sen sist.  Det var ingen ide att väja för en grop för då körde man ner i en annan. De flesta valde att köra utanför vägbanan, om man kan kalla den vägren vet jag inte, men sannolikheten att få möte just där var stor. Hade det varit i Sverige hade vägdirektören knapp fått nytt jobb någonstans. Vi fick två förklaringar till varför det var så. Ena gick ut på att det var byråkratiskt käbbel mellan nationalparken och distriktsmyndigheterna, den andra var att i detta område hade majoriteten i förra presidentvalet röstat på mot kandidaten, vi körde upp mot Fort Portal, och där höll de på med ett enormt vägbygge. Där hade man enligt den andra förklaringen valt att lägga sin röst på den sittande presidenten. Vilket som stämde fick vi ingen klarhet i.  Men ett bra tips för vägbyggare i Sverige. Lägg ut en sträng med hårt packad grus var hundrade meter, så kommer ingen att köra för fort förbi ett vägbygge eller vägreparation. Garanterat.

Hur som helst var vyerna lika betagande som i övriga landet.


 Den här utsikten pryder landets 20000 shilling sedlar.
 
Vi passerade också ekvatorn på väg norrut.
 
Var som helst kunde man när som helst stöta på karavaner av cyklar fullpackade med varor så att man inte kunde cykla, utan man fick vara två för att putta på. Eller också kunde man se tre personer på en motorcykel, och den som satt längst bak med ett spädbarn på armen. Och alla utan hjälm. Boskapsdjur kunde man stöta på överallt, antingen mitt i vägen, eller betande längs vägen, oftast med någon som höll vakt.
Stadslivet är kaotiskt, bilar och folk överallt, trångt och stökigt, men på något sätt charmigt. Alla verkar vänliga, kanske inte för det är rätt tätt med beväpnade vakter och poliser.

 

Schimpansturen

Sista djungel turen var en schimpanssafari. Tre timmar var vi ute, och vi såg många individer, både högt upp i träden, där de företrädesvis åt fikon. Vi fick passa oss så de inte kastade ner frukt på oss, eller kissade för den delen. Till slut kom de ner på marken och vi fick några riktigt bra närbilder.




Enligt vakten har schimpansen bara två naturliga fiender, örnar och boa ormar. Tjuvskytte verkar inte vara något stort problem, Uganda Wildlife Authority verkar ha bra koll på det.
Just nu när jag skriver detta kommer en rejäl åskskur, så kvällen verkar bli bra.
Nu återstår bara resan till Kampala och hemresa sent söndag kväll
 
 
 
 
 

 

 

1 kommentar:

Ingemar Gidenstam sa...

Återigen fina bilder Bosse. Du lyckades definitivt mycket bättre än mig med chimpansbilderna. Antar att du är lyckligt hemma nu - ses vi till helgen?