tisdag 27 september 2016

Kigali Rwanda

Första dagen på resan spenderade vi i Rwandas huvudstad Kigali. Landet kallas allmänt för landet med de tusen bergen. Hotellet vi bodde på heter Hotel des milles Collines, vilket just betyder de tusen bergen.
Hotellet är väl bäst känt för att det blev en fristad under folkmordet 1994. De platser vi besökte hade alla anknytning till den händelsen.
Detta är ett minnesmärke över de tio belgiska soldater som mördades i inledningen av folkmordet. Jag går inte in på så mycket mer av händelserna, utan de som vill kan fördjupa sig på annat håll. 
Vi fortsatte till minnesplatsen över folkmordet, där det fanns ett museum över händelsen och även över de andra stora folkmorden under 1900 talet. Det var en oerhört stark upplevelse och man gick därifrån väldigt nära till tårar. Hur man överhuvudtaget kan behandla andra människor på ett sådant sätt för att de har ett annat etniskt ursprung är för mig helt obegripligt. 

Utanför museet fanns en begravningsplats för ungefär 200 000 av de närmare miljonen människor som mördades under folkmordet. 

Annars, i Kigali bor det ungefär två miljoner människor, och det märktes, trafik situationen va minst sagt kaotisk och tutan var väl den viktigaste utrustningen på bilarna och motorcyklarna. Ändå sa chauffören att det händer förhållandevis få dödsolyckor, det är värre i Uganda.  Fast vad han menade med få vet man ju inte. Det myllrande av mororcykeltaxi, och något som slog mig var att jag inte såg någon som inte hade hjälm på sig. Däremot såg jag ingen av gångtrafikanterna som hade reflex.
Att Kigali består av många kullar var uppenbart och staden ligger på ca 1400 meter.
 Hotellet var riktigt fräscht och nya blommor varje morgon, men vad man ska Kalla denna blomma vet jag inte...
Utsikt från hotellet över ett mörkt Kigali, kvällarna kommer fort här nere, redan vid sextiden är det kolmörkt. I morgon åker vi upp mot Ruhengeri och Volcanos National parc. 

3 kommentarer:

Ingemar Gidenstam sa...

Fina bilder Bosse!
Det sorgliga är att det som hände här för 20 år sedan håller på att upprepas just nu i grannlandet Burundi.
Kul med din reflextion över avsaknaden av reflexer. Det var bland de prylar vi hade med oss vid andra besöket i Uganda. Förse många av de fackliga förtroendevalda så att de i allafall inte blev överkörda på gatan. Rwanda liksom Uganda ligger ju på ekvatorn så solen, dygnsrytmen och årstiden är nästan likadan året om.
Kolla upp på stjärnhimmeln och på månen så skall du upptäcka några fantastiska saker också.
Ha det gôtt och lycka till med fotojakten bland bergsgorillor och annat.

Bosse Sandström sa...

Jag frågade guiden om situationen i Burundi kunde spilla över på Rwanda då det ju är samma folkslag. Han trodde inte det då han ansåg att nationalstaetrna var självständiga och att man höll hårt på utbildning av framför allt de unga att inte tänka i termer som folkslag utan att man är rwandier utan undantag. Man kan bara hoppas att han har rätt.

Michael sa...

Annorlunda o spännande fortsättning väntar!