tisdag 9 maj 2017

Två tävlingshelger

Två tävlingshelger har förflutit. Det började sista helgen i april, när jag Michael och Renée, Johan Mikael Aftevik och Linus tog flyget till Helsingfors, för tävlingar i Esboo. Redan på Landvetter flygplats började matresan, vilket egentligen är syftet med tävlingshelgerna. God mat och dryck och trevligt sällskap är huvudsaken, när nu tävlandet inte lyckas helt. Fast i Finland är jag ändå nöjd med resultaten, runt 20 till 30 plats med nästan hela världseliten på plats. (Passade den formuleringen bättre Desirée?) Fast TempO kunde gått betydligt bättre med mera flyt. Plats 13 inför sista stationen, där nästan inget föll på plats.
PreO tävlingarna hade svenske Åke Jakobsson lagt. Han var den förre IOF presidenten som hittade kärleken vid IOF kansliet som då låg i Helsingfors, där arbetade Anna. Åke blev kvar i Finland med nybliven fru och barn.
Banorna krävde mycket kurvläsning och en del extra klurigheter som vi i Sverige inte är riktigt vana vid. Kanske borde vi anpassa vår banläggning så att den stämmer bättre med det som är rådande internationellt.
Vädret denna helg var en egen historia. När vi kom till Helsingfors på fredag eftermiddag var det vackert väder, inte så kallt men blå himmel och strålande sol. Det finns såna som gillar sånt väder. I alla fall strosade vi runt i centrum en stund. Denna helg är det tradition i Finland att man tar på sig sina studentmössor, allt från nyblivna studenter till pensionärer tar på sig studentmössorna och firar på detta sätt Valborg och vårens antågande.
På lördagen när tävlandet började var det kallt, blåste och de som startade sent fick gå banan i snöglopp. Den snön låg kvar på söndagen. man kan säga att vi hade ett riktigt 10 Mila väder. 10 Mila som gick i Göteborg samma helg, hade riktigt bra väder.
 Helsingfors domkyrka.


 När jag publicerade denna bild på Facebook, kommenterade Kerstin Däldehög att OL världen har förändrats. Inga övernattningar på hårt underlag i överfulla gymnastiksalar längre. Jag kan inte göra annat än att hålla med.
 Tävlingsledaren Anna Jakobsson försöker se glad ut.
Marit vann totalen för fjärde året i rad. Hon kanske hoppas att Finland arrangerar ett VM snart.



Helgen efter bar det iväg till Uppland, Afteviks stannade hemma och vi bytte ut Renée mot Roger Borg istället. Som alltid övernattar vi på Sunnersta herrgård. Ett lugnt område i södra Uppsala. Vacker omgivning med vandringsleder runt Sunnerstasjön. Här hade våren kommit på allvar, solen stod som spön i backen och snön var som bortblåst. Lite mera moln när vi tävlade, men det gör inget tycker jag.
Första tävlingen var OK Linnés TempO. Nu hade TempO gått bra för mig i vår, både i Slovenien och Finland. Så jag försökte satsa lite. Men jag kom rejält ner på jorden. Nio fel och långt ner i resultatlistan. Det fortsatte med Länna och på Söndagen Janssons "mikro PreO". Bra kartor och mycket kurvläsning, vilket vi tycker om. Michael vann Lännas tävling, ensam med alla rätt. Björklinges tävling vann Stig Gerdtman. Men PreO i Väst området  höll sig väl framme. Klanen Jakobsson delade på segrarna i A klassen på PreO tävlingarna.


 Kniphanen var på friarstråt.
 Blåsipporna sod i full blom.
 Koltrasten lekte.
Äntligen fick jag till ett foto på Sveriges alla mästerskapsbanläggare. Rolf Karlsson la VM 2004, Lennart  EM 2010, Erik L EM 2012, och jag VM 2016.



Det som står på tur härnäst är att vi i BDOFs PreO kommitté skall hjälpa ungdomskommitté med en kartläsningsträning den 19 maj. Helgen därefter är det tävlingar i Göteborg, Skene trakten.

2 kommentarer:

Michael sa...

Vi hade sköj både i Finland o Uppland, var annars har man sköj. Går det sen bra blir det ännu sköjigare, vi fortsätter på den sköjiga vägen!

Roger Borg sa...

Instämmer med VSK-arn "ännu sköjigare blir det i Kungälv-Göteborg-Skene och Hamar de närmaste veckorna!