söndag 14 juni 2015

Resa till Bretagne

Jag och min norske granne Odd-Arne tog en bilsemester till Bretagne. Han låter bygga en segelbåt i aluminium där i ett samhälle som heter Tréguier. Så det var bron vid Malmö och färjan Rödby-Puttgarden, autobahn genom Tyskland, vilket ju är en historia i sig. Man kan ligga i 140 knyck  i mittfilen och bli omkörd så att lacken krullar sig.
Vi övernattade strax utanför Duisburg vid Hotel Moers van der Valk, rekommenderas. Fortsatte genom Holland och Belgien , for över broarna vid Le Havre, fantastiska konstruktioner. Väldigt mycket avgiftsbelagda motorvägar genom Frankrike, men det fugerade smidigt vid betalstationerna, inte som i Norge där man får räkning efteråt. Jag har fortfarande inte betalt för resan till Stavanger i Påskas. Vi stannade till vid Le Mont Saint-Michel, innan vi var framme i Tréguier.

 Här bodde vi första natten i Tréguier. 1400tals byggnad med spiraltrappor i sten och lågt i tak, men mysigt. Lugnt och stilla.

 Tidvattnet kan variera 11 meter.

 Andra övernattningen i Tréguier, charmig del av staden som har anor från 1300 talet. Gillar man fransk frukost så rekommenderar jag ett besök

 Odd Arne, det var hans fel att vi åkte ner........
 Kyrkan i Tréguier, typisk gotisk byggnadsstil.


 När Odd-Arne var vid varvet och diskuterade båtbyggeri åkte jag runt och fotograferade lite, först till La Piont du Chateau och Le Gouffre, som ligger på promenadavstånd från varandra. Dramatisk del av Côtes-d'Armor, faktisk i de här delarna som Asterix bodde. Man förväntade sig att piraterna skulle dyka upp runt nån klippa.



Castel Meur vid Le Gouffre. 



 På eftermiddagen åkte jag till Ploumanac'h, lite annan typ av kust, inte så grunt som La Piont du Chateau och Le Gouffre, så dyningarna fick ordentligt tag att slå mot klipporna, lite mjukare bergart verkade det också, så havet hade format klipporna till rena fantasifoster.
 Spektakulärt.
Här var det mera stigar så här var mer människor som njöt av scenerierna.





















 När vi åkte hem åkte vi inom Westvleteren. Där ligger ett kloster, Sint Sixtus, där man gör flera öl varav ett, Westvleteren 12, på 10,2 procent, som flera gånger blivit utsett till världens bästa öl. Nu är det så att det bara går att köpa på plats vid klostret, om man förbeställt kan man få köpa max två flak. Det hade vi inte gjort, men på andra sidan vägen ligger en bar, där man kan köpa en sexpack , utan att ha förbeställt. Nu är det ju fler än vi som tänkt samma sak, så det var slutsålt........
Men vi köpte en flaska och delade på, och det var gott. Riktigt gott. Det går inte att dricka andra öl hädanefter, för inget annat öl är gott nog. Så är det faktiskt.
Så nästa gång jag åker ner genom Europa är det bäst att ha förbeställt!




Inga kommentarer: