söndag 27 april 2014

Norwegian Spring, PreO i Halden


I går och i dag var det tävlingar i Halden de brukar köra i april, ibland lite tidigare, och ofta med en del snö kvar i markerna. Så inte i år, det var nästan sommarvärme vi fick uppleva. Och som så ofta när vi kommer till Halden var det utmärkta kartor och bra banor, svåra och utslagsgivande, men justa, så det gick att finna lösningsmetoder på kontrollerna. TC var gemensamt med övriga orienterare, och ibland betyder det att PreO terrängen inte är så bra. Men inte denna helgen alltså. Lördagens bana gick i början längs landsvägen med utsikt upp mot ett bergsparti, se bilder nedan, med mycket kurvläsning. Vi började med tidskontroller, vilka visade sig vara ganska svåra, det var inte många som hade rätt på alla tre, som Elit klassen hade.

 
Rätta lösningar kommer längre ner.
 
Första och andra kontrollen på Elitbanan, lösningen var att läsa in branterna under A skärmen och höjden med punkthöjden snett upp höger, för att konstatera att den satt rätt och sen läsa ut att B skärmen satt på den första branten åt höger uppåt, alltså falsk.


Sjunde kontrollen för Elit och femte för A. Kompassriktningar och kurvläsning med avståndsbedömning sa att D var rätt svar.

Åttonde och nionde kontrollerna för Elit. Här gick många och funderade länge, en del fick fel på nionde som skulle vara B, åttonde var D

Elitens tolvte kontroll. En bra falsk, den rätta punkthöjden som var skymd av träden sitter vid Z.

Elitbanans fjortonde kontroll. Här hade många stora svårigheter. Svårigheten var att hitta rätt nivå på åsen, många svarade C, men den rätta punkten ligger bakom granen vid Z
 
Vi var fem som gick fullt på banan Geir Myhr Öien hade rätt på alla tidskontroller och vann etappen, följd av William Rex, jag, Marit, som hade fel på två tidskontroller (vilket visar hur svåra de var), och en ny bekantskap Vetle Ruud Bråten, en norsk elit löpare som springer för IFK Göteborg, men som går skadad för tillfället, och då kom på den utmärkta idén att tävla i PreO.
 
 
Andra dagen var det en lika bra bana, men svårare, mest beroende på att det på flera ställen var väldigt snäva siktfält, och långa avstånd. Här lyckades bara en gå fullt på banan, faktiskt brodern till Vetle, Sondre Ruud Bråten. Lars Jakob Waaler klättrade tack vare 19 rätt till en tredje plats totalt. William fick också 19 och behöll sin andra plats medan jag och Marit bara fick 18 och tappade till fjärde och femte. I A klassen vann Roger Borg från Kungälv båda dagarna och vann sammanlagt då, Rolf Osbeck Tolered kom sammanlagd tvåa och Marianne Gustafsson kom trea.
Geir etta, William tvåa, Lars Jakob trea, jag fyra och Marit femma.

Marianne hade tyvärr åkt hem innan prisutdelningen, annars hade hon förgyllt prispallen.
 
 
 
Gustav Rex följde med pappa ända till Norge och på lördagen gick han en B bana, pappa följde med honom så han gick rätt, men löste kontrollerna gjorde han själv, han hade åtta rätt av tolv. Det tycker jag är jätteduktigt gjort, när man vet att han bara är sex år.
 
Jag, Michael, William och Gustav hade hyrt in oss i Haldens klubbstuga vid Höiås. Det visade sig vara en riktig höjdare (haha). En fantastisk anläggning med huvudstuga, sovlänga med kök och spisestue. Fantastiska marker med storskog runtomkring, och ett torn med milsvid fantastisk utsikt. Tyst och stilla var det, bara fågelsången som väckte oss på morgonen.
Där SKALL vi bo nästa år när det är tävlingar i Halden igen.
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Inga kommentarer: