söndag 31 augusti 2014

Fyrklubbs

Detta var första gången jag åkte ner till Skåne för att gå Fyrklubbs PreO, en integrerad tävling med över 1000 startande i orienteringslöpningen. Det vara dock inga problem då TC var fint organiserad. Banan var dock knepig, någon kontroll verkade vara tydligt en skärm men svaret var ett annat, några var lite dålig sikt och svårlästa, men överlag en Ok bana. Jag gillade framföralltkontroll 7 en bäckkrök som var falsk, lösningen var att jämföra med åsen i ringens överkant. Och kontroll 10 en beståndsgräns mellan gran och lövskog, det tog en stund innan jag hittade linjen i terrängen, men då föll allt på plats. Och trots fyra fel, så blev det seger, en sekund före Ingela Ekelöv och ytterligare en sekund före Inga Gunnarsson.

lördag 30 augusti 2014

Halland DM

Halland DM avgjordes idag. Hallänningarna har lyckats att få fart på tävlandet i PreO. En bra bit över 50 anmälda med utsocknes, är ett jättebra deltagande. Ett bra initiativ var de så kallade "Pratklasserna", där ovana PreOare kan prata med varandra och hjälpa varandra att hitta lösningar och på det sättet utvecklas den här sporten.
Det sas från tävlingsledningen att Jouko lagt en medvetet lätt bana för att nya PreOare inte skulle avskräckas. Men det var en riktigt lurig och svår bana i alla fall. Några falska var riktigt snäva, kartan var också lite diffus på några ställen, vilket också spädde på svårigheten. Men annars var det en bra tävling, fin variation på kontrollpunkter med korta och långa avstånd, mycket stenar där det gällde att läsa in de som var med på kartan.
Vann totalt gjorde William Rex, som var ensam med två fel, sen följde mats Karlsson Stenungsund som tvåa och Christian Tingström GMOK trea, båda på tre fel. Segrare i Hallands DM blev Ingmar Johansson Varberg före Owe Andersson Löftan och KG Däldehög på tredje plats.

William hade bråttom hem.
 
För min del gick det inget vidare, tre fel och fel på båda tidskontrollerna, jag försökte vara snabb där, 10 sekunder är hyfsat snabbt på två kontroller, men läser man inte definitionerna, utan bara tittar på ringcentrering, kan det gå så, har man dessutom inte koll på att det bara är sexton kontroller utan stämplar sista kontrollen i nittonde raden, kan man bara skratta åt det hela.


 

 
Imorgon åker jag, Gun och Sven Arne ner och tävlar i Fyrklubbs utanför Perstorp.

måndag 18 augusti 2014

Intensiv PreO helg.

Det började i fredags kväll med dalarnas DM i Malung, Torbjörn hade hittat ett alldeles utmärkt område, tallhed med mjuka kullar men bra med detaljer. Sex stycken lyckades få alla rätt, och Marit var  snabbast (föga förvånande) på tidskontrollerna. Michael kom tvåa och den gamle världsmästaren Sigurd Dhaeli kom trea. Trettiotre kom till start, det borde varit fler, bana var värd det.

Marit och Michael etta och tvåa i Dalarna.
 
Efter en natt på vandrarhemmet i Vallerås åkte de flesta vidare till Bollnäs, Stig däremot skulle cykla Cykel-Wasan, så han lämnade walkover för tävlingarna i Hälsingland.
Klockan ett startade Hälsinglands DM, banläggare var Stefan Larsson som gjorde ett gott arbete med sin första banläggning. Kan ju jag tycka, då jag lyckades vinna hela tävlingen. Efteråt gick jag och åt på en grekisk restrang i Bollnäs för att fira tillsammans med Michael, Johan, Ove Larsson och Anders Lindgren, L-100. Johan är liksom jag en läckergom, så vi delade på en Chateauneuf de Pape och åt var vår oxfilé. 600 spänn gick det på, men det var gott, så det var det värt.

                                                     Ola kom tvåa och Tomas trea.

Sen var det dags för stafetten, Lennart hade lagt en bana med två "ben" med långa avstånd till klustren. Jag Michael och Johan bildade lag, och vi hade en annan taktik än förra gången. Johan fick starta, och ta de kontroller han ville ta, men det innebar att han gick båda benen, och jag fick också ta båda benen, vilket lämnade lite tid till Michael. Vi kom åtta, så nästa gång får det bli en annan taktik igen. Vann gjorde Erik, Erik och Torbjörn.

Helgen avslutades på söndagen med fjärde Elitserien/Acupen. Lennart hade lagt en bana med hela
  30 kontroller på E banan, A banan hade mer normala 16. Det var ett varierat område, blandat tät skog och öppna hyggen med mycket detaljer och kurvor, så det var riktigt rolig orientering. Bara Ola och Martin lyckades med konststycket att ha alla kontroller rätt. Marit kom trea. Ingen i A hade alla rätt, där vann Göran Andersson Attunda för Gunnar Carlsson Roxen. De resultaten gör faktiskt att båda cuperna är avgjorda. Marit har ointagliga poäng, och även Göran Andersson har säkrat segern, och kan då åka till veteran VM i Brasilien istället.

 Göran Andersson, Attunda.
Ola, segrare, Martin tvåa, Marit trea.


söndag 10 augusti 2014

Mjös PrO dag 2

Andra dagen av om möjligt ännu bättre karta och bana. Vi tävlade i en nedlagd grusgrop, med mycket höjdkurvor och detaljer. Vi startade i omvänd ordning, så Vetle som vann igår startade sist, allt för att hålla spänningen om slutsegern vid liv. Men Vetle var snabb på banan, han gick förbi mig, även Sigurd var snabb på banan. Men kanske för snabba, de hade var sitt fel. Michael utnyttjade hela tiden, och han gick fullt, slutade tvåa bakom Lars-Jakob som vann dagens etapp. Michael avancerade till en slutlig andra plats, då ett fel räckte för Vetle som vann sammalagt, eftersom han var överlägset snabbast på tidskontrollerna. Själv blev jag nia idag och klättrade en plats till en slutlig tionde. Helt OK men tre fel första dagen var minst två för mycket för att jag skulle vara nöjd.
 

Totalsegraren Vetle i mitten, tvåan Michael och trean Erik Lundqvist till höger.
 

lördag 9 augusti 2014

Mjös PreO dag 1

Första dagen av två i Eidsvolltrakten är avklarad. Jag åkte upp i fredags med Michael och hans familj, Jimmy bor i Oslo, så de besökte honom denna helgen också. Min granne hemma i Brastad har hus i Oslo också, så jag fick sova över där, sen var det ca 10 mil norr om Oslo tävlingen gick, men eftersom terrorhotet i Norge är på en lägre nivå, gick det fint att komma in i Norge och trafiken genom Oslo flöt på bra.
Geir hade lagt en alldeles fantastisk bana, mycket kurvläsning och nästa helt gul karta, men några kluriga bedömnings kontroller hade han med, och de gick jag på, naturligtvis. Velte Ruud Bråten, vann med alla rätt, och bara Erik Stålnacke gjorde honom sällskap på alla rätt, närmast följde Erik Lundqvist och Michael Johansson med ett fel. Den gamle elitlöparen Sigurd Daehli, som Göran Olsson Idefjorden ofta tampats med på Oringen, var med. Han är tillfälligt skadad, men ville testa, det gick hyfsat för honom två fel på banan och då slog han mig, eftersom jag hade tre fel. Men en elfte plats är bra ändå.
 Några kotroller i första A klustret. Punkthöjden i mitten av bilden var bra att använda som hållpunkt för olika riktningar.

 Nionde kontrollen hade många problem med, B skärmen satt för högt upp, rätta stället skall vara där jag markerat med Z. En lösning var att jämföra med helkurvehöjden rakt söder ut som skulle ligga på samma nivå som kontrollen.
Sextonde och sjuttonde kontrollerna. Sextonde var klurig, många hade fel på den. Sjuttonde var enklare, rätta punkten är markerad med Z.
 Här kan ni se närmare på sextonde kontrollen, sänkan med stora granen i och branterna som går in i den sänkan. Jag trodde att den rätta åsen är den som man skymtar ovanför skärmen, men det är hjälpkurvan som ju också är ritad på kartan. Det är enklare när man ser terrängen uppförstorad...
Nittonde, tjugonde och tjugoförsta kontrollerna. Konstigt nog hade både Erik L, och Michael fel på nummer 19. Man borde haft rätt på båda, eller fel på båda, men inte dom...
Båda var ju tydligt falska.